Y O G A – ett fantastiskt verktyg i livet för dig som vill skapa mer balans fysiskt, mentalt och andligt! Passar alla, det behöver bara anpassas unikt. Vår förhoppning är att du ska få pröva, öva, njuta och lära känna din ”yogiska” kropp. Upptäcka nya vinklar, insikter, skrymslen, muskler.

Du kan alltid hitta en klass som passar dig beroende på vad du känner att du behöver, för aktuella klasser gå till webshopen. Det viktigaste inom yoga är att du lyssnar till dina egna behov vilka naturligt ständigt är under förändring.

Namasté

Klassbeskrivningar

fysisk yoga

En blandning av Hatha, Hatha Flow och Vinyasa.

Du kan läsa mer om dessa under respektive klassbeskrivning.

Nivå: enkel/medel, viss erfarenhet av att vara fysik är klokt det går utmärkt att ha lite skavanker. Vi kommunicerar med varandra och hittar lösningar.

YOGA NIDRA

Yoga nidra är en guidad meditationsteknik som även kallas yogisk sömn och som utförs liggandes i savasana, död mans position. Yoga nidra hjälper oss att hitta en total djupavslappning som kan bidra till att lösa upp mentala och fysiska spänningar. På sanskrit betyder nidra sömn och yoga nidra kallas ofta den sömnlösa sömnen då vi tas in i ett tillstånd mellan vakenhet och sömn där kroppen går in i en djup form av avslappning. 

Att tänka på när du praktiserar yoga nidra

• Precis som med all praktik så ger övning färdighet. Ju mer du praktiserar yoga nidra, desto bättre blir det.

• Se till att ligga bekvämt och hjälp gärna kroppen med bolster, kuddar och filtar för att verkligen kunna slappna av.

• Självklart ska inte yoga nidra användas istället för vår nattliga sömn. Men i och med den djupverkande återhämtande effekten kan yoga nidra ge oss vila som ersätter exempelvis förlorad sömn. Det ger även kroppen chansen att komma ner i varv och vila när vi är under stress.

sweat & samadhi

En härlig mix, varför nöja sig med det ena när man kan få så mycket mera!

Upplägget är olika för varje gång men bygger på funktionell styrka (inte nödvändigtvis yoga-övningar),  härliga yogiska flöden, yin, meditation & filosofi.

 

Nivå: enkel till medel, bra om du har viss erfarenhet att vara fysiskt aktiv

terapeutisk & yin

I den terapeutiska yogan jobbar vi från de små rörelser mot de större, repeterar ofta många gånger och låter det enkla vara det viktiga. Vi använder ofta olika typer av bollar för att hitta de områden vi fokuserar på. Yinyogan blandas in på olika sätt, yin den stillsamma där vi vill påverka bindväv/fascia och verkligen hinna känna in allt som finns att hitta. Förädlar våra kunskaper om oss själva fysiskt, sinnerligt och mentalt.

Denna klass passar dig som kanske har haft begränsningar att klara av den mer flödande yogan på grund av smärtor och skador. Det passar även för dig som behöver finna balans mellan flöde och stillhet. Den passar även dig som vill arbeta lite lugnare för att finna grundning och linjering i yogan, som vill utforska yogan inifrån och ut.
Avslutas med avslappning.

Nivå: enkel, inga förkunskaper krävs.

hatha

Ordet Hatha är sanskrit och är uppdelad i Ha, som betyder sol och Tha som betyder måne. I en Hatha yoga klass balanseras den mer kraftfulla energin, men den mer lugna för att finna en stabilitet och ett inre lugn. Med Hatha yoga som bas blandas klasserna med både lugnare och mer intensiva flöden där alignment (hållning) och pranyama (andning) står i centrum. De statiska positionerna ökar din flexibilitet och bygger upp styrka i dina muskler så de blir långa och du får bättre uthållning. Detta resulterar i att kroppens energier kan flöda mer fritt och minska obalanser. Vi tar oss stegvis in i positionerna för att du ska hitta din egen nivå av intensitet. Avslutas med avslappning.

I Hatha yoga kan vi stannar vi lite längre i positionerna/asana. Lägger vikt vid andetaget, förberedande & under tiden vi förflyttar våra kroppar. Vi använder i bland fokus övningar/kriyas för att hjälpa våra sinnen och tankar att vara del av yoga praktiken. 

Nivå:  enkel & medel.

yin

Yinyoga kännetecknas av passiva positioner med en lätt, mjuk stretch, utförda i stillhet och medveten närvaro. Varje position hålls i minst 2-5 minuter vilket ger oss tid att även lugna sinnet. I yinyogan vill vi komma åt kroppens fascia, bindväv, istället för musklerna. Detta uppnås genom att inte gå så djupt i stretchen och hålla positionen en längre stund. Stort fokus ligger på området runt höfter och ländrygg. Dessa är särskilt rika på bindväv och lagrar enligt yogafilosofin mycket fysiska såväl som emotionella spänningar.  Med hjälp av props, olika hjälpmedel såsom filtar och bolster, kan du anpassa positionerna efter dina egna förutsättningar. När du har långvarig stelhet och smärtproblematik i kroppen, känner dig trött, överstimulerad, har humörsvängningar, mycket tankar som snurrar, känner ett behov av att fylla på med energi och/eller har för mycket energi. Avslutas med avslappning.

Nivå: Enkel, inga förkunskaper behövs.

hatha flow

Hatha Flow är en dynamisk yogaform där andning sammanvävs med rörelsen i ett skönt flöde mellan olika positioner. Det finns också inslag av mer statiska, klassiska yogaövningar där fokus är att bygga upp styrka och smidighet i muskler och kropp.
Hatha Flow görs till musik av olika karaktär för att addera mer känsla i klassen.

Hatha yoga är grunden för de flesta yogaformer. Hatha betyder kraftfull på Sanskrit och i Hatha Flow strävar vi efter att alla ska känna sig kraftfulla på mattan. Genom att kombinera fysiska rörelser med andningsteknik och meditation strävar vi efter att bättre förstå och kontrollera våra tankar och hitta balans mellan kropp och sinne.

Förbered dig på att svettas och att känna dig starkare och uppfylld av energi efter varje klass.

Alla klasser avslutas med avslappning.

Nivå: medel/fortsättning, du behöver ha tränat en del och klokt är att du känner till grunderna i yogans positioner.

Andningsyoga

Att andas är en automatiserad funktion i kroppen – något som bara händer. Om du skulle behöva se till att du andas hela tiden skulle du inte få mycket annat gjort om dagarna, och inte heller kunna sova.

Andningen är en nyckel till vårt autonoma nervsystem som kan få hjälp med att balanseras. Den balanserar gas och broms genom att aktivera det parasympatiska systemet. När du är stressad går du på högvarv utan denna aktivering, vilket på sikt kan leda till stressrelaterade sjukdomar. På samma sätt är andningen ett effektivt verktyg när du är tung och trött och kan då aktivera det sympatiska nervsystemet för att ge dig en energikick.

Fördelar med fokus på andning och olika övningar

  • Bidrar till att minska stress och främja avslappning.
  • Kan öka koncentrationsförmågan.
  • Förankrar dig i nuet.
  • Aktiverar det parasympatiska nervsystemet som ger lugn och ro.
  • Kan öka syreintaget i kroppen vilket gör dig mer alert och pigg.
  • Kan bidra till att lugna oroliga magar.
  • Kan öka lungkapaciteten.
  • Kan ha en uppvärmande eller nedkylande effekt på kroppen – beroende på övning.

Du kommer att få lära dig om andningens anatomi, olika sätt att få kontakt med de muskler som naturligt aktiveras när vi har hittat vårt ”naturliga andetag” & flera tekniker utifrån yogans klokskap. Andningsövningarna kopplas ihop med enkla rörelser på golvet, på stol eller mot vägg.

Nivå: enkel, inga förkunskaper behövs.

enkel yoga

I denna klass kommer vi att blanda olika yoga former, utgå från dina förutsättningar och jobba från grunden och vidare både utifrån den fysiska yogan med positioner/asanas, andning/pranayama och meditation. Vi använder olika typer av props så som klossar, remmar & kuddar/bolster för att lättare kunna hitta in i positionerna. Avslutas med avslappning.

Nivå: enkel, inga förkunskaper behövs.

stolsyoga

Enkel yoga där vi använder stolar att sitta på och ta stöd av. Övningarna anpassas efter varje unik individs behov som kan vara rörlighet i axlar, uppresning från golv/stol eller att kunna ta djupare & lugnare andetag. Avslutas med avslappning.

Gruppen har ett max antal på 7 deltagare.

Nivå: enkel, inga förkunskaper behövs!

ishta

I den här klassen använder vi oss av olika tekniker för att skapa balans och harmoni. Med Hatha Yogan som grund kombinerar vi flöde och hållning för att skapa en trygg miljö för att hitta sin egen nivå.  Ibland en eller flera yin-positioner, utifrån vad gruppen signalerar. Din egen dagsform och dina förutsättningar sedan tidigare formar övningarna som går att modifiera så de blir både lättare och mer krävande, utifrån DIG. Avslutningen är alltid en savasana.

ISHTA Yoga är en blandning av anrika yogiska, tantriska och ayurvediska tekniker med syfte att harmonisera och balansera individen efter hens egna förutsättningar och behov.

Nivå: enkel & medel.

trädgård ishta

Denna klass är i min trädgård på Almstagatan 6, Parkering på gatorna runt om.

Denna klass passar dig som vill ha en härlig start på morgonen, vi anpassar det vi gör utifrån väder och vind. Troligtvis mer fysiskyoga eftersom vi är utomhus.

Du behöver ha med dig en egen mattan (jag har att köpa) eller liknande, en filt kan också vara klokt.

Nivå: enkel/medel, viss erfarenhet av att vara fysik är klokt det går utmärkt att ha lite skavanker. Vi kommunicerar med varandra och hittar lösningar.

Meditation

Denna klass är GRATIS och vänder sig till ALLA som är nyfikna på att meditera. Vi kommer att använda olika tekniker, ibland guidade ibland mer i tystnad.

Här kan du välja att delta på klassen innan eller komma in direkt.

yinyasa

Klassen innehåller sköna, lugna flöden för att släppa på spänningar, mjuka upp stelhet i leder och smörja sinne ihop med stillsamheten i yinyoga, övningar med fokus på bindväven. Vi avslutar med en längre avslappning.

Nivå: enkel, inga förkunskaper behövs.

vinyasa

Behagligt fysiskt flöde mellan de olika positionerna/asanas. Mjukt och utifrån din rörlighet och styrka utforskar vi våra förmågor, utmanar oss samtidigt som vi använder vår klokskap för att inte pressa oss. Andningen kopplas ihop med rörelsen så syresättningen och energiflödena i kroppen får möjlighet att flöda mer fritt. Avslutas med avslappning.

Nivå: både enkel & medel.

gravidyoga

Det viktigaste under en graviditet är att lyssna på din kropp. Pressa aldrig fram något och vill kroppen vila så ska du göra det. Fokusera på att underhålla, sakta ner, finna lugn och känna in. Yogan kan anpassas helt och hållet efter din dagsform och fysiska förutsättningar. Känn efter vad du behöver och släpp alla krav på prestation. Ta chansen att lära känna dig själv och din bebis, inifrån och ut! Avslutas med avslappning.

mammababy

Yoga är ett fantastiskt verktyg för dig som är nybliven mamma. Yoga kan hjälpa dig att finna lugn i ett kanske nytt kaos, hjälpa dig att acceptera och bli vän med din nya roll, stärka din tro på dig själv och därmed hjälpa dig att bli mer lyhörd för din intuition som du kan behöva som förälder. Yoga hjälper kroppen att bli stark och smidig igen på ett mycket skonsamt sätt. Den hjälper dig att läka både fysiskt men även psykiskt om du mött utmaningar under din graviditet, förlossning eller tiden efter.

Andningsövningar hjälper dig att finna ro, bättre balans och mer energi kan även hjälpa till att få en orolig baby lugn.

Innan DU börjar yoga behöver du ha läkt ihop och känna att du kan knipa lite igen.

Känner du dig osäker ring gärna Carina 0733-497749

artrosyoga

Artros kan inte botas, men vi behöver behålla så mycket som möjligt av vår rörlighet och styrka! Yogan kan på ett fantastiskt sätt hjälpa till med detta.

Under denna kurs kommer vi att få lära oss mer om artros och hur du kan modifiera olika rörelser utifrån dina unika förutsättningar. Vi kommer att jobba med att bli starkare & funktionellt rörligare med en förhoppning att du efter denna kurs ska kunna delta i klasser på vårt ordinarie schema och/eller ha hittat ett bra komplement till din övriga träning …

–Carina Ström som håller i kursen är yogalärare, fysioterapeut och drabbad av artos.

ungdomsyoga

Yoga för lugn, styrka och smidighet, helt utan fokus på prestation. Alla yogar utifrån sin unika kropp och sin förmåga. Fysikaliska utmaningar, andningsövningar och intentioner/mål som blandas på ett kravlöst sätt.

Yoga handlar om att lära sig lyssna på sin kropp och hitta verktyg som kan hjälpa i vardagen, som att hantera stress, hitta mer fokus och få en mer kärleksfull relation till sig själv.

gentlemen

Ursprungligen skapades yoga av män för män!

Säger du ”jag är för smutsig för att duscha”… alltså inte för stel för att yoga!!

Vi kommer att utforska lite olika yogaformer & tekniker för att både bygga fysisk & mental styrka, stabilitet & flexibilitet. Avslutas med avslappning.

 

Nivå: enkel, det finns anpassningar för att göra övningarna tillgängliga för var och ens unika behov.

Positiva effekter som yogan kan ge:

Skapa lugn både mentalt och fysiskt.

Minska stress.

Förbättra sömn.

Öka kroppsmedvetenheten.

Stärka självförtroendet.

Göra dig lugnare och gladare.

Ge en smidigare och rörligare kropp.

Stärka upp kroppens muskler och leder.

Förebygga skador.

Öka fokus.

Öka koncentrationsförmågan.

Öka cirkulationen i kroppen.

mini-kurser

Vad vill Du ha?

Mejla dina önskemål till: carina@yogarina.se